Glandele cu secretie interna sunt formate din epitelii secretorii,ale caror celule produc sugstante active,numute hormoni,pe care ii elibereaza direct in sange.
Hormonii sunt substante chimice specifice,care actioneaza la distanta pe locul sintezei si produc efecte caracteristice. Se considera glande endocrine : hipofiza,suprarenalele,tiroida,paratiroidele,testiculul,ovarul,pancreasul insular,timusul,epifiza si ,temporar ,placenta.
Exista si alte organe care,in afara functiei lor principale,au si celule cu ron endocrin : antrul piloric secreta gastrina,duodenul secreta 6-8 hormoni cu rol in reglarea activitatii secretorii si motorii a aparatului digestiv,rinichiul secreta renina si eritropoietina etc.
In plus,unii neuroni hipotalamici si ai altor organe nervoase au si activitate secretorie, proces numit neurosecretie, care reprezinta tot o functie endocrina. Astfel,sistemul endocrin este conceput ca un sistem anatomo-functional complex,controlat de sistemul nervo,avand rolul de a regla si coordona pe cale umorala activitatea diferitelor organe pe care le integreaza in ansamblul functiilor organismului.
Principalul rol al glandelor endocrine consta in reglarea metabolismului celular.
Hormonii sunt eliberati in sange si sunt transportati spre toate celulele corpului.

Advertisements