Tesutul este o grupare de celule interdependente care au aceeasi structura,origine,forma si functie.Tesuturile se grupeaza la randul lor,formandorgane.Tesuturile sunt de doua feluri:
(-)Tesuturi vegetale
(-)Tesuturi animale

TESUTURI VEGETALE
Clasificare:
1.Dupa forma celulelor tesuturile vegetale se clasifica in:
-celule Parenchimatice
-celule Prozenchimatice(heterodriametice)
2.Dupa stadiul de dezvoltare:
a)tesuturi embrionare
b)tesuturi definitive
Tesuturile embrionare sunt formate din celule care se divid.Se formeaza astfel celule noi,care se diferentiaza ulterior,specializandu-se generand tesuturi definitive.
Celulele meristematice sunt mici,rotunjite,cu pereti subtiri,fara spatii libere intre ele.Sintetizeaza intens substante organice.Meristemele sunt singurele tesuturi in care pot fi observate celule aflate in diferite faze ale mitozei.
Embrionul este formal la inceput numai din meristem primordial.Pe masura ce planta se dezvolta,majoritatea celuleor se specializeaza si nu se mai divid.Raman cateca celule meristematice primordiale in varfurile radacinilor si tulpinilor.
Din ele deriva meristeme primare,cu un inceput de diferentiere,care asigura cresterea in lungime.La unele familii(graminee)exista meristeme primare intercalare,deasupra nodurilor tulpinii.In unele cazuri,celulele tesuturilor definitive redobandesc capacitatea de diviziune si astfel apar meristeme secundare.
Acestea sunt situate in afara axului organelor,pe doua cercuri concentrice si asigura ingrosarea secundara a radacinii si tulpinii.
Tesuturi definitive contin celule specializate care nu se mai divid.Ele pot fi:
a)Tesuturi de aparare,formate din unul sau mai multe straturi de celule care acopera organele.Organele tinere sunt acoperite cu epiderma,format de regula dintrpun singur strat de celule.
b)Tesuturi fundamentale priduc sau depoziteaza substante.Unele tesuturi fundamentale depoziteaza apa-tesuturi acvifere(la plante din zone secetoase) sau aer-tesuturi aerifere(la plante acvatice).
c)Tesuturi conducatoare transporta seva.
Vasele lemnoase ale angiospermelor se numesc trahee.Prin ele circula seva elaborata.Celulele cilindrice,dispuse cap la cap,isi pierd citoplasma si raman peretii celulari formand tuburi.
Vasele liberiene sunt formate din celule vii.Prin ele circula seva elaborata.
Vasele se grupeaza,formand fascicule,si sunt insotite de celule cu rol de hranire si de sustinere.
La plante cu cresteri anuale apare un meristem secundar numit cambiu libero-lemnos.El produce tesut liberian spre exterior si lemnos spre interior,determinand ingrosarea radacinii si tulpinii.El functioneaza diferit primavara si toamna,rezultand de aici cunoscutele inele anuale de crestere.
d)Tesuturi mecanice(de sustinere) dau organelor rezistenta necesara pentru a sustine greutatea propriului corp,in conditiile actiunii unor forte externe.Ele sunt formate din celule cu pereti ingrosati.Tesutul mecanic la care celulele au peretii ingrosati neuniform se numeste clenchim,iar la cel care ingrosarea este uniforma se numeste sclerenchim.
e)Tesuturile secretoare sunt formate din celule care produc si elimina diferite substante:rasina,nectar,latex,mucilagii etc.

TESUTURI ANIMALE
Se clasifica in:
1.Tesut epitelial
2.Tesut conjunctiv
3.Tesut muscular
4.Tesut nervos

1.Tesutul epitelial
Epiteliile de acoperire invelesc suprafete.Sunt formate din celule alaturate,asezate pe unul sau mai multe straturi,sprijinite pe o membrana bazala fina,care le separa de tesuturile vecine.In epitelii nu patrund vase de sange.
Ele formeaza epiderma si captusesc cavitatile:tubul digestiv,caile respiratorii,inima,vasele etc.Epiteliile pluristratificate de la nivelul epidermei,din cavitatea bucala,faringe si esofag au functie de protectie.Cele unistratificate,cu grosimi diferite,mai au adesea si functia de a fi traversate de unele substante
Epiteliul unistratficat care margineste vilozitatile intestinale este cilindric.Are celule inalte care preiau substante din intestin(la polul apical) si le trec in mediul intern(in polul bazal) realizand absorbtia.
Mucoasa esofagului este formata din epiteliu pluristratificat.Are la baza un strat generator cu celule inalte,care se divid impingandu-le pe celelalte spre suprafata.Cele ajunse lal suprafata sunt acum turtite si se desprind,astfel ca mucoasa se reinnoieste permanent.
Epiderma are tot epiteliu pluristratificat,cu un mecanism de regenerare asemanator cu cel esofagian,cu deosebirea ca celulele de la suprafata se incarca cu o substanta protectoare numita cheratina si mor.
Mucoasa traheala are celule asezate pe un singur strat dar cu nucleii la inaltimi diferite,dand impresia dca este strafitficata(epiteliu pseudostratificat).
Epiteliile secretoare  produc si elimina substante.Ele sunt deci  principalele componente ale glandelor.Celulele au capacitatea de a secreta anumiti compusi.
Glanda=epiteliu glandulat+vase de sange+tesunt conjunctiv+nervi
Glandele: exocrine,endocrine,mixte
Glandele exocrine au canal excretor;produsul de secretie se varsa la suprafata pielii fie intr-o cavitate.(ex glandele sudoripare,glandele sebacee,ficat)
Glandele endocrine nu au canal excretor;produsul se numeste hormon si se varsa direct in sange(ex tiroida,hipofiza,glandele suprarenale)
Glandele mixte(pancreasul,testiculele si ovarul)
Epiteliile senzoriale contin celule specializate in receptionarea unor stimuli si transmiterea semnalelor catre sistemul nervos central.Ele intra in alcatuirea unor organe de simt.

2.Tesut conjunctiv
Sunt formate din celule distantate,intre care se afla fibre si un material numit substanta fundamentala.Dupa consistenta substantei fundamentale ele pot fi: moi,semidure si dure.

Tesuturile conjunctive moi au structuri diferite si indeplinesc o mare varietate de funcii: leaga intre ele diferite parti ale organelor,hranesc alte tesuturi,ofera pritectie mecanica,depoziteaza grasimi,produc elemente figurate ale sangelui,au rol in imunitate.
Clasificare:
-tesutul lax contine nervi si multe vase,hranind si insotind alte tesuturi cum ar fi epitelial.
-tesutul adipos are celule care acumuleaza grasimi de rezerva
-tesutul reticulat are o retea de fibre fine intre celule care,prin nenumarate diviziuni,produc elemente figurate ale sangelui.
-tesutul fibros,datorita multor fibre de colagen,are o deosebita rezistenta mecanica.
-tesutul elastic are multe fibre elastice

Tesutul conjunctiv semidur(cartilaginos) formeaza cartilaje.Acestea sunt lipsite de vase de sange.Celulele se numesc condrocite.Substanta fundamentala este condrina(este impregnata cu saruri de calciu si sodiu).
Clasificare:
-tesut cartilaginos hialin este situat la suprafetele articulare ale oaselor,peretele laringelui si traheei si cartilajele costale.
-tesut cartilaginos elastic este bogat in fibre elastice.Este prezent in pavilionul urechii.
-tesut cartilaginos fibros are celule putine si este bogat in fibre care ii dau o rezistenta deosebita.Il intalnim in discurile dintre vertebre si articulatii)

Tesutul conjunctiv dur(osos) are in substanta fundamentala o proteina numita oseina(impregnata cu saruri de calciu si fosfor)
Celule: Osteoblaste(tinere)
Osteocite(mature) situate in cavitati
Osteoclaste(gigant) cu rol in remanierea osoasa
Tesutul osos este format din lamele osoase dispuse in doua moduri:
a.In tesutul osos compact au dispozitie concentrice,in jurul unor canale microscopice prevazute cu vase si nervi.Acest tesut se afla in partea centrala a oaselor lungi si la periferia oaselor late si scurte.
b.In tesutul osos spongios se intretaie,lasand intre ele niste spatii,de unde vine si aspectul spongios(buretos).Acest tesut se afla la extremitatile oaselor lungi si in centrul oaselor late si scurte.

3.Tesutul muscular
Este format din celule alungite care se pot contracta,producand la capete o forta de tractiune.
Celulele musculare contin organite specifice numite miofibrile.
a)Tesut muscular striat se afla in muschii scheletici,mai putin in musculatura unor organe interne(limba,faringe)
b)Tesut muscular neted este situat in peretii organelor interne.Fibrele musculare sunt celule de forma de fus,cu nucleu central.
c)Tesut muscular cardiac este format din celule striate si cu un singur nucleu central.

4.Tesutul nervos
Este format din neuroni si celule gliale.
Neuronii sunt celule specializate in generarea si conducerea impulsurilor nervoase.Ei primesc,prelucreaza,memoreaza si transmit informatii.Un neuron este format din corp celular si doua feluri de prelungiri:una sau mai multe dendrite si un singur axon.
Corpii neuronilor formeaza substanta cenusie a sistemului nervos iar prelungirile-fibre nervoase-intra in alcatuirea nervilor si a substantei albe.Dendritele conduc impulsul nervs spre corpul celular iar axonii de la corpul celular spre terminatiile dilatate ale acestora(butoni terminali).
Neuronii comunica atat intre ei cat si cu celule efectoare(musculare sau glandulare)prin structuri numite sinapse.
Celulele gliale,mult mai numeroase decat neuronii,au forme si marimi variate;ele au diferite functii,in sprijinul activitatii neuronilor:de sustinere si de hranire a neuronilor,de sinteza a mielinei (teaca protectoare a fibrei nervoase),de a fagocita neuronii distrusi.

Advertisements