Monerele sunt organisme procariote,fiind cele mai vechi forme de viata.Sunt raspandite pe toata suprafata Pamantului in toate mediile.Cele mai multe sunt solitare,insa unele formeaza colonii.Au peretele celular rigid,uneori acoperit de o capsula sau mucus.Sunt imobile sau se deplaseaza cu ajutorul cililor sau flagelilor.La  majoritatea,inmultirea se face asexuat prin diviziunea directa.La bacterii se intalneste si fenomenul de conjugare(schimb de material genetic intre doi indivizi). Materialul genetic transferat este independent de cromozomul bacterian si se numeste plasmid.ClasificareProcariotele se clasifica in: bacterii(archebacteriile si bacteriile propriu-zise) si alge albastre-verzi(cianobacterii).
Bacterii
Bacteriile sunt organisme unicelulare sau coloniale,raspandite pretutindeni in natura: in sol,in apa,in aer,in corpul plantelor,animalelor si al omului.O celula bacteriana este formata din:perete celular,membrana,citoplasma si substanta nucleara difuza,numita nucleoid.La exteriorul peretelui celular,unele bacterii pot fi inconjurate de o capsula gelatinoasa.

Archebacteriile sunt cele mai vechi bacterii.Majoritatea traiesc in conditii extreme de temperatura si in medii lipsite de oxigen.Ele sunt imobile.Cele mai multe se hranesc prin chemosinteza(bacteriile metanogene);putine se hranesc autotrof prin fotosinteza.

Bacteriile propriu-zise(eubacterii) sunt imobile sau flagelate.Majoritatea sunt heterotrofe(saprofite sau parazite),rar sunt autotrofe chemosintetizante(bacteriile care fxeaza sulful sau azotul) si fotosintetizante(bacteriile cromogene purpurii); bacterii simbionte fixatoare de azot se gasesc in nodozitatile leguminoaselor.

Algele albastre-verzi traiesc izolate sau formeaza de obicei colonii filamentoase,inconjurate de o teaca gelatinoasa.Se deplaseaza prin plutire.Sunt autotrofe,avand pigmenti asimilatori(verzi,albastri si rosii).Prin fotosinteza se formeaza un tip de amidon care nu se coloreaza cu iodul.Unele alge fixeaza azotul din aer,altele traiesc in simbioza cu lichenii sau cu unele plante.Ele traiesc in apa(Oscillatoria si Anabena) sau pe soluri umede(cleiul pamantului-Nostoc commune).

Majoritatea bacteriilor saprofite produc alterarea alimentelor sau sunt descompunatori,facand posibila reintoarcerea componentilor minerali in sol.
Bacteriile care produc fermentatii alcoolice(Pseudomonas aeruginosa),lactice(Streptococus lactis),acetice(Acetobacter pasteurianum) sunt utilizate la fabricarea unor produse alimentare(vin,otet,bor etc) si a conservelor;cele care produc fermentatia butirica topesc plantele textile.Bacteria Escherichia coli(colibacilul) este folosita in biotehnologiile moderne de obtinere a unor hormoni,in extragerea țițeiului din zacamintele de petrol.