Dupa cum vedeti si numele blogului inspira multe,in primul rand celula reprezinta unitatea structurala si functionala a lumii vii.Unele organisme sunt alcatuite dintr-o singura celula,numite si unicelulare(de exemplu bacteriile) iar altele din mai multe celule,numite si pluricelulare.Dupa o definitie generala a celulei,putem face o clasificare a lor:

1.Procariote: celula procariota are un perete rigid,lipoproteic,contine sacul mureinic.Al doilea perete se numeste plasmalema,tot de natura lipoproteica si are rol in respiratie.
Membrana citoplasmatica are o structura functionala complexa si este de natura lipoproteica.O altă componentă a celulei procariote este citoplasma care ocupă aproape tot spațiul celular.În citoplasmă se gasesc numeroși ribozomi,care indeplinesc functia de sinteza proteica.
Celulele procariote nu au un nucleu adevarat, materialul genetic este constituit dintr-o singură molecula de ADN, aceasta molecula reprezinta genomul bacterian, cunoscut sub denumirea de nucleoid.

2.Eucariote: celulele eucariote au nucleul delimitat de un invelis nuclear si membrane ce delimiteaza oraganitele celulare.
Peretele celular este prezent la celulele vegetale(predomina celuloza),celulele algelor si celulele fungale(predomina chitina).Acesta mentine forma celulei si contribuie la solidalizarea celulelor in tesuturi specializate.
Membrana celulara are rol protector,receptioneaza stimuli externi şi informează permanent celula;detine controlul asupra schimburilor de substante pe care celula le realizeaza cu mediul.
Citoplasma este formata din citosol(hialoplasma) in care este inglobat citoscheletul.
Organitele celulare:
-ribozomi(corpusculii lui Palade)se găsesc liberi în citoplasma libera sau atașați reticulului endoplasmatic, formând cu acesta reticulul endoplasmatic rugos.
-centrozomul este un organit celular situat langa nucleu.Este format din doi centrioli inconjurati de o citoplasma densa.
-mitocondriile contin enzimele oxido-reducatoare necesare respiratiei.
-aparatul Golgi(dictiozom) are rol in sintetizarea proteinelor si lipidelor.
-vacuola  sunt formațiuni pline cu suc vacuolar, delimitate de o membrana simpla.Acestea depoziteaza substante de rezerva.
-lizozomii au rol in depozitarea enzimelor si distrugerea corpurilor straine.
-plastidele caracteristice celulelor vegetale;au o forma ovala.
-reticulul endoplasmatic modifica proteine,produce macromolecule și distribuie substantele in celula.

Scurt eseu legat de celula.

Advertisements